Furnicarul pitic este un reprezentant de dimensiuni mici al familiei furnicarilor.Nu este un animal inofensiv, daca va fi atacat se va apara folosindu-se de ghearele din fata.In latina, denumirea speciei este Cyclopes didactylus.
Raspandita in America de Sud si Centrala, specia poate fi localizata incepand din Mexic pana in Brazilia.
Comportament: Este un animal solitar si isi petrece cea mai mare parte a vietii in singuratate.Coada il ajuta pentru a se deplasa de la ramura la ramura.Furnicarul pitic este teritorial, nu tolereaza alti furnicarii prin preajma.
Alimentatie: Furnicarul nu are dinti, el se foloseste de o limba lipicioasa pentru a captura insectele.Se hraneste cu furnici, termite si alte insecte.Un singur exemplar consuma intr-o zi intre 600 si 1.000 de insecte.Existenta furnicarului este foarte necesara ecosistemului, pentru a controla populatia de insecte.
Inmultire: Fiind mamifer, furnicarul pitic isi naste puii si ii hraneste cu lapte in prima etapa a vietii.De obicei se naste un singur pui la o fatare, dupa o gestatie de aproximativ 130 de zile.Femela construieste un cuib din frunze ,protejat de pradatori, unde isi va naste puiul.
Aspect si dimensiuni: Furnicarul pitic are o lungime de 15-21 cm, o coada de 15-23 cm si o greutate intre 150-275 gr.Are parul des, de culoare rosiatica, coada lunga, capul subtire si botul lung.