Câinele este un mamifer carnivor din familia canidelor. Unele cercetări asupra ADN-ului canin au dovedit că estul Asiei este zona unde câinele a fost domesticit pentru prima dată.
Există și posibilitatea ca diferiți câini să fi fost îmblânziți în diferite zone ale globului. Indiferent unde s-a petrecut înfiriparea tovărășiei dintre câine și om, această prietenie a durat 14.000 de ani până în prezent, și pare să continue.
Odatã cu dezvoltarea industriei a început și selecția artificialã a câinelui, obținându-se peste 100 de varietãți (rase) diferite, fiecare fiind creatã în urma dezvoltarii a unei calitați independente, ce va ajuta omul în îndeplinerea cu usurințã a unei sarcini.
Astfel, rasele cu un simț al mirosului dezvoltat au fost folosite la vânãtoare, pentru adulmecarea prãzii, rasele mari si puternice s-au dovedit eficiente pentru paza turmelor, câinii blânzi au fost dresati pentru a ajuta persoanele cu discapacitați fizice, multe rase au chiar și efect terapeutic pentru persoanele bolnave.Rasele de cãini sunt împarțite în mai multe grupe in funcție de caracteristici si utilitate.
-standardul AKC - le catalogeaza in 8 grupe (Sportivi, Vanatoare, De lucru, Terrieri, Agrement, Non-sportivi, Ciobanesti, Diverse);
-standardul UKC - le catalogeaza in 8 grupe (Companie, Paza si aparare, Vanatoare, Ciobanesti, Rase nordice, De urma, Ogari, Terrieri);
-standardul FCI - le catalogheaza in 10 grupe :1.Ciobanesti de turmã și cireadã (exclus elvețieni); 2.de tip Pinscher și Schnauzer/Molossoizi și de cireada elvetieni; 3.Terrieri-de vizuinã; 4. Teckeli; 5. Câini de tip Spitz; 6.Copoi și Limieri; 7.Câini de aret și pointieri; 8.Câini scotocitori, aportori și de apã; 9. Câine de agrement și companie; 10.Ogari(Levrieri).
Toate rasele iși meritã rolul de animal de companie. Fiecare câine, mic sau mare, cu blana scurtã sau lungã, cu urechile lungi si atârnate sau ascuțite și ridicate, cu botul lung sau turtit.....reprezinta un prieten de nãdejde, un membru a familiei.