O reptila deosebita, avand un aspect interesant, testoasa Matamata apartine familiei Chelidae.Denumirea speciei: "Chelus fimbriatus" a fost data de catre Robert Mertens in anul 1934.
Aspect si dimensiuni: Testoasa Matamata are capul triunghiular, gatul foarte lung (mai lung decat coloana vertebrala), nasul este cilindric si alungit.Matamata este o testoasa de talie mare, carapacea poate avea o lungime de peste 46 de cm, iar masa corporala a unui adult este cuprinsa intre 10 si 17 kg.
Carapacea in forma de patrulater, pare acoperita de tepi, ea asigura protectia organelor vitale ale testoasei.
Inmultire: Broastele Matamata se reproduc mai greu decat alte testoase.Masculii curteaza femelele intinzand-usi gatul si deschizand gura la intervale regulate de timp, in aceasi moment in care balanseaza ritmic capul.
Femela depune un numar de 15-25 de oua.Durata incubatiei depinde de temperatura.La temperaturi scazute (22 sau 24 de grade) incubatia dureaza de la 230 la 310 zile.La aproximativ 30 de grade ouale eclozeaza dupa 100-200 de zile.
Alimentatie: Matamata este un vanator nocturn.Ea ramane nemiscata pe fundul apei, unde isi asteapta prada (pesti mici si nevertebrate acvatice)
pe care o ataca prin surprindere.Testoasa deschide brusc gura provocand curenti puternici care captureaza pestele.
Habitat: Matamata prefera apele linistite, putin adanci, care ii permit sa ajunga usor la suprafata pentru a respira.
Aceste testoase se raspandesc teritorial in nordul Americii de Sud.
Media de viata: pot traii pana la 12 ani.In captivitate, speranta de viata creste, unele exemplare pot depasii 16 ani.