acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Casalotul

Cetaceele,adica delfinii, casalotul si balenele, sunt mamifere mari sau uriase, permanent acvatice , adaptate la viata marii.Aceasta adaptare este atat de evoluata,incat intreaga lor structura a suferit modificari adanci si forma lor externa se aseamana cu pestii si nu cu celelalte mamifere.Corpul lor este fusiform.Capul,mai mult sau mai putin ascutit,este unit cu trunchiul fara gat evidentiat la exterior,iar coada este latita  intr-o enorma inotatoare orizontala ,bilobata.Casalotii sunt singurele cetacee care au un singur respirator

         

Casalotul sau Physeter macrocephalus este catalogat drept cel mai mare carnivor marin, fara alti pradatori naturali, cu exceptia omului.

Resturile unui casalot urias care a trait in urma cu 12 milioane de ani, au fost descoperite recent in Peru, de catre o echipa de cercetatori francezi.Specialistii sustin ca este cel mai mare exemplar gasit vreodata.Denumirea de casalot vine din limba portugheza, cachalote, termen derivat din cachola, care inseamna cap.

           

Desi dimensiunile sale ajung si la 18-20 de metri lungime si 50 de tone greutate, se pare ca acesta poate creste pe toata durata celor aproximativ o suta de ani de viata, atingand marimi de-a dreptul colosale.Capul enorm,colturos reprezinta cam o treime din corp. Gura, larg despicata, este inzestrata doar pe falca interioara cu 45-56 de dinti mari, conici, lungi de 20 cm si cantarind fiecare circa 3 kg. Cand isi inchide gura, dintii casalotului intra in cate o alveola a falcii superioa- re, ajutand astfel la imobilizarea prazilor mari.Casalotul are un corp gri inchis, aproape negru pe spate si  foarte deschis pe partea inferioara a corpului.

          

Casalotul a fost una din speciile cele mai cautate din lume.Vanatoarea comerciala a casalotului in tarile dezvoltate a dus la micsorarea numarului de casaloti.Aproape 300 000 de casaloti au fost ucisi doar in nordul Pacificului in secolul XX.

Pe 2 iunie 1970 casalotul a fost declarat in pericol de disparitie si inclus in lista federala a speciilor pe cale de disparitie.Legea federala a Speciilor pe cale de disparitie 1973 interzice uciderea,ranirea,prinderea,cumpararea sau vanzarea unui casalot sau a produselor obtinute din casaloti.Aceste fapte duc la o amenda de 50.000$ sau 1 an de puscarie.

Se pare insa ca, datorita vanatorii excesive din ultimii doua sute de ani, dimensiunile casalotilor s-au redus dramatic, asta si pentru ca exemplarele mari, in special masculi, au fost capturate pana aproape de exterminare.

 

Poate sta sub apa fara sa respire peste o ora.Masculii duc lupte violente pentru obtinerea dreptului de a se imperechea.Puii se nasc in ape calde dupa o perioada de 15 luni de gestatie, au aproximativ 4 metri la nastere, si sunt alaptati cam 6 luni dupa nastere.

          

 

Sunetele emise de casaloti pentru a comunica pot fi auzite de la o distanta de 10 km.O echipa de biologi ce studiaza casalotii au facut o descoperire fascinanta: se pare ca variatiile subtile a sunetelor emise de aceste mamifere ar putea fi o cale prin care se indentifica, echivalentul unui nume.Casalotii emit o serie de 5 consecutive, insa momentele de pauza intre cele 5 clicuri variaza de la un individ la altul, astfel ca fiecare are o chemare unica.

Pe vremuri i se mai spunea si Leviatan, monstrul apocaliptic creat de divinitate cu scopul de a-i pedepsi pe necredinciosi. O creatura monstruoasa, aflata in varful lantului trofic, ale carei dimensiuni si ferocitate depaseau orice imaginatie.

In ciuda alurii sale impunatoare si a ferocitatii cu care isi ataca adversarii, uriasul cetaceau era vanat inca din timpuri preistorice. Poate ca tocmai aceste batalii intre om si casalot au fost sursele povestilor despre faptele sale ingrozitoare. Nu o data s-a intamplat ca, din vanat, acesta sa se tranforme in vanator si sa scufunde ambarcatiunile care il amenintau, indiferent de marimea lor.

Spermantetul este o substanta semi-lichida, vascoasa, aflata intr-un organ situat deasupra craniului casalotului. Desi primii vanatori de balene considerau spermantetul ca fiind sperma animalului, se pare ca substanta misterioasa ii serveste acestuia in timpul scufundarilor, ea actionand asemeni unei greutati in timpul submersiei sau ca un veritabil propulsor in momentul imersiei.

Un casalot matur poate consuma pana la o tona de hrana pe zi, aceasta fiind formata, in cea mai mare parte din pesti, caracatite si calamari uriasi.

Se pare insa ca, din cauza imputinarii rezervelor de peste, casalotii sunt nevoiti sa recurga la actiuni din ce in ce mai indraznete. O inregistrare socanta din 1998 a unor scafandri amatori arata trei casaloti ucigand si devorand un rechin-balena intr-un atac cat se poate de neobisnuit, o astfel de prada neexistand, in mod normal, in meniul cetaceelor uriase.

Casalotii se scufunda mai adanc decat orice balena si pot sa ramana scufundati timp de pana la 90 de minute.

Ambra cenusie se gaseste în intestinele casalotilor si se crede ca este o forma de excrement, o bucata cântarind 421 kg a fost gasita într-un mascul prins în Oceanul Înghetat. Ambra cenusie a fost folosita de fabricantii de parfum pentru „fixarea” aromelor delicate.

Casalotul traieste in doua tipuri de grupuri.Unul este format din femele de toate varstele si masculi imaturi si tineri.Masculii adulti fac parte din aceste grupuri doar in sezonul de imperechere.Celalalt tip de grup este format doar din masculi, foarte tineri sau adulti.

Animale oceanice, casalotii se apropie rar de uscat. Traiesc in toate oceanele,mai putin in zonele arctice si traiesc in marile tropicale.Femelele si puii se gasesc de obicei la latitudini sub 40 de grade, in timp ce masculii se deplaseaza pana la apele reci a polurilor