acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Norvegiana de pãdure

Norvegiana de pãdure este o pisica elegantã, pufoasã, adaptatã la clima rece. Aceastã rasa încã pãstreazã spiritul sãlbatic și este o felinã exoticã, având un caracter puternic și un aspect distins.

       

Personalitate: Norvegiana de pãdure are o personalitate unicã, independentã și în același timp sociabilã. Nu are probleme în conviețuirea cu alte pisici și acceptã ușor prezența câinilor sau a altor animale. Motanii tind a fi agresivi fațã de alți masculi. Femela este mai docilã, mai blândã, în mod general ea tolereazã alte femele pe teritoriul ei. Pisicile din aceasta rasã sunt jucãușe și pot fi învãțate sã conviețuiascã cu copii mici.

        

Alimentație: Pentru aceastã rasã este nevoie de hranã de înaltã calitate. Poate primi carne de pasãre, pește și vitã. Sunt recomandate și granulele speciale pentru pisici. Aceste pisici pot fi predispuse la obezitate și este bine sã monitorizați atent hrana pe care o oferiți, la fel și greutatea pisicii, asigurați-vã cã are greutatea optimã pentru vârsta ei.

        

Istoric: Originarã din Peninsula Scandinavia, Norvegiana de pãdure este o rasã foarte veche, fiind sursa de inspirație pentru legendele nordice. Pisicile din aceastã rasã erau luate în corãbii de cãtre vikingi, și folosite pentru exterminarea șoarecilor și șobolanilor. Rasa a fost recunoscutã în Norvegia în anul 1930 și a participat pentru prima data la un concurs internațional în 1938.

        

Înmulțire: Fertilitatea norvegienei de pãdure este foarte ridicatã, o femelã poate sa aiba pânã la 6 pui la o fãtare.

        

Speranța de viațã: Pisicile Norvegiana de pãdure trãiesc foarte mult, pânã la 16 ani, în unele cazuri ajung la 20 de ani.

        

Aspect și dimensiuni: Blana ei are nevoie de o ingrijire speciala, baia se face odatã pe lunã sau la 2 luni. Pisica trebuie pieptenatã cu o perie sau un pieptene propiu, cel puțin odatã pe sãptãmânã. Pãrul este lung, aspru și fin. Culorile acceptate sunt tigrat, portocaliu, alb, roscat etc. Urechiile de tip linx sunt preferate, dar nu obligatorii. Capul este mare în raport cu corpul, ochii sunt mari si rotunzi. Este o rasã de talie mare, un mascul adult poate depași 8 kg.