acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Lupul

Lupul este un mamifer misterios, despre care se credea cã poate hipnotiza prada cu privirea. Ochii sãi sunt atât de expresivi încât par sã ascundã un mister.

        lup

Deși lupii atacã foarte rar oamenii și in general îi evitã, de-a lungul istoriei  au fost considerați animale periculoase ce nu omoarã doar pentru a se hranii, ci pur si simplu ucid din distracție. Dar acest lucru nu este adevarat, lupii atacã doar pentru a se apara sau pentru a se hrãni.

       

Comportament: Pentru a putea supraviețuii, lupii formeazã grupuri mari, care variazã ca numar, de la 5 pânã la 20 de membrii. Cel mai puternic lup devine seful haitei, el are rolul de a ghida haita. De cele mai multe ori, familia este condusã de o pereche dominantã. Femela dominantã este ceea care poate sa aibã pui.

        lupul

Alimentație: Lupii vâneazã pe timpul noptii. Locul unde se desfașoarã vânatoarea se aflã întotdeauna pe teritoriul haitei.

Lupii își marcheaza teritoriul pentru a avertiza alte haite cã "pe aici nu se trece". Deoarece vâneazã în grup, ei pot dobori animale mult mai mari (caprioare, cerbi, elani). Lupii solitari se mulțumesc și cu rozãtoare și mamifere mici (șoareci, veverițe, iepuri). Un singur lup poate mânca pãnã la 10 kilograme de carne într-o zi. Victimele lupilor sunt întotdeauna animalele bolnave sau slabe, astfel, turma este practic "curãțatã" , rãmanând doar cei puternici care vor transmite generatiilor viitoare performanțe și nu boli. Existența lupilor are o contribuție pozitivã pentru turme (de cerbi,elani...). Ei mențin turma sãnãtoasã.

        

Înmulțire: Lupii se pot înmulți dupã vârsta de 1 an. Gestația dureazã 3 luni, se nasc în medie 6 pui. Puii se nasc nevãzãtori și sunt complet dependenți de mama lor, spre diferențã de adulți sunt de culoare închisã și au urechiile cãzute în jos.

        

Aspect și dimensiuni: Lupii au blana foarte deasã, de mãrime medie. Culoarea variazã de la alb, cenușiu, cafeniu, pânã la negru. Greutatea unui adult este cuprinsã între 50 și 60 kg, iar înãlțimea în greabãn este aproximativ 70 cm. Lupii au botul lung, picioare inalte, coada stufoasã, urechiile ascuțite.

         

Speranța de viațã: în medie 10 ani, în captivitate pot trai peste 15 ani.