acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Suricate

Suricata este o mangusta cu 4 degete, denumirea ei stiintifica este Suricata Suricatta.Suricatele sunt rozatoare care adopta o ierarhie sociala impecabila si extrem de elaborata.Suricatele sunt imunizate impotriva veninului de orice fel.

                suricata

Comportament: Suricatele formeaza familii alcatuite din 20-60 de membrii.Un grup este format dintr-o pereche dominanta, pui si femele.Masculii sunt obligati sa isi paraseasca familia dupa ce ajung la maturitate.

Toti membrii familiei au grija de pui in timp ce mama lor este plecata in cautare de hrana.Suricatele locuiesc intr-o retea de vizuine subterane pe care le cuceresc de la manguste sau si le sapa singure pe un versant orientat spre est la baza caruia ploaia a creat un strat gros de aluviuni nisipoase.

In timpul tuturor activitatilor o suricata va fi santinela, ea vegheaza in cazul aparitiei vreunui pericol.S-a observat recent ca sunetele suricatelor ar putea purta anumite intelesuri.Modul de functionare al acestor strigate nu este clar inca.

               suricatta

Alimentatie: Suricatele sunt carnivore, se hranesc cu  nevertebrate, insecte sau viermi, miriapode, oua de pasari, reptile, scorpioni.Suricatele vor calatorii pana la 3 km pe zi in cautarea hranei.Desi grupul se deplaseaza impreuna pentru a se alimenta, nu obisnuiesc sa isi imparta prada.

               alimentatie_suricatta

Inmultire: Gestatia dureaza 11 saptamani , vin pe lume intre 2 si 6 pui la fiecare fatare.Ceilalti membri al familiei vor contribuii impreuna cu mama la cresterea puilor.Suricatele sunt alimentate doar cu lapte in primele saptamani.Puii de suricata se nasc orbi si surzi.

                

Aspect si dimensiuni: Suricatele sunt rozatoare mici, au aproximativ 25-30 de cm.Urechiile sunt foarte mici, boticul alungit.Suricatele sunt recunoscute pentru "masca" neagra ce acopera ochii.

Ele pot sta foarte mult timp in pozitie verticala, ca oamenii.Coada este de marime medie.Blana este deasa, catifelata, de culoare maronie, cu dungi negre.

                

Speranta de viata: cuprinsa intre 12 si 14 ani.