acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Ardenez

Ardenez / Ardennes   este un cal greu, de tractiune.Corpul sau masiv este foarte rezistent, iar acest cal are foarte multa energie si este capabil sa indeplineasca sarcini de munca mai grele.

            ardenezul

Istoric: Calul ardenez provine din vechea regiune a ardenilor, o regiune muntoasa, ce cuprindea provinciile: Liege, Namur si cea mai mare parte din Luxemburg.

Din anul 1929 a fost deschis registrul genealogic al rasei ardenez.In Romania rasa a patruns pentru prima data in 1925.

In ultimii 50 de ani, rasa ardenez a contribuit foarte mult la imbunatatirea rasei Semigreu Romanesc.

Personalitate:Calul Ardenez este foarte docil, usor de dresat.Nu sunt agresivi, dar au nevoie sa fie tratati cu multa iubire si afectiune, pot devenii rebeli fata de un stapan prea sever. 

Exemplarele rasei dispun de un temperament foarte vioi, ardenezul este atat de bland incat poate fi manevrat cu usurinta chiar si de copii.

Calul Ardenez se poarta foarte bine intr-o herghelie, alaturi de alti cai, si nu le place singuratatea.

Armasarii nu prea tolereaza manjii, si trebuie evitat contactul cu ei daca nu sunteti siguri cum vor reactiona.

        

Alimentatie:Calul Ardenez nu este pretentios la mancare si este foarte usor de ingrijit.Alimentarea acestei rase este mai ieftina. 

Caii care sunt folositi la munci grele au nevoie de suplimente energetice.

Inmultire:Ardenezul este usor de reprodus.Alegerea reproducatorului mascul are o importanta mare,deoarece masculul este destinat imperecherii cu mai multe femele, iar daca puterea lui ereditara individuala este mai mare decat a unora dintre femele, manjii obtinuti ii vor semana.Manifestarea caldurilor la iapa este sezoniera,in mod obisnuit: primavara.Pentru monta, iapa trebuie sa aiva minim 3 ani. 

          

Aspect si dimensiuni:Un adult are in medie 155 cm si o greutate cuprinsa intre 700 si 900 de kg. Corpul sau este musculos, capul destul de mare.Membrele sunt scurte, puternice, articulatiile sunt mari, proeminente, copitele mari.