acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Iepurii

Iepurii sunt mamifere mici din familia Leporidae, ordinul Lagomorpha.Sunt animale rentabile pentru ca sunt foarte usor de ingrijit si se inmultesc rapid.
Un iepure are o personalitate puternica, iar intr-o familie in care primeste afectiune, devine un membru lipicios si iubitor.

        inmultire  iepuri

Istorie: Iepurele de casa (oryctolagus cuniculus) deriva din iepurele de camp european.
Omul a domesticit prima data iepurele in Peninsula Iberica.Datorita rentabilitatii speciei, a fost raspandit rapid in toata Europa.Astazi iepurele este crescut in toate statele dezvoltate, ca animal de companie, pentru blana sau pentru carne.

        iepurasii

O veche legenda spune ca zeita Eastre a gasit o pasare ranita. Zeita a vrut sa o salveze de la moarte si a transformat-o intr-o iepuroaica ce si-a pastrat posibilitatea de a depune oua. In semn de multumire pentru binefacatoarea sa, iepuroaica obisnuia sa decoreze ouale facute si sa le daruiasca zeitei.

       iepure


Nutritie: Alimentatia depinde foarte mult de scopul pentru care sunt crescuti iepurii.La ferme, iepurii crescuti pentru blana sau carne, sunt hraniti cu furaje.Pe timpul verii primesc si verdeturi si fructe.Iarna sunt hraniti cu nutret uscat si cereale.
Iepurii care sunt crescuti ca animal de companie, primesc diverse amestecuri de seminte, verdeturi, legume, fructe, si biscuiti pentru iepuri.
In general, iepurii nu sunt animale pretentioase, exista o gama variata de furaje pentru ei.

        istoria iepuri


Inmultire:
Iepurii se reproduc foarte rapid.Femelele ajung la maturitate la varsta de 6 luni, iar masculii dupa varsta de 7 luni.Majoritatea iepurilor sunt fertili dupa 4 luni, dar este o inconstienta din partea stapanului sa le permita sa se inmulteasca de la varste asa de mici.
Gestatia dureaza 30-31 de zile.
Numarul de pui depinde de rasa, de obicei rasele de talie mare au in medie 8 pui (au existat cuiburi de 19 pui), rasele de talie medie au aproximativ 6 pui, iar rasele mici au intre 2 si 4 pui la o fatare.
Atat femela cat si masculul sunt apti pentru monta in orice perioada a anului.

Personalitate:
Personalitatea iepurelui nu poate fi generalizata, daca sunt crescuti in singuratate pot devenii extrem de neincrezatori, iepurii crescuti intr-un ambient afectuos vor fi foarte blanzi si iubitori.O caracteristica interesanta la iepuri este acea ca isi avertizeaza tovarasii, lovind cu picioarele din spate atunci cand surprind ceva suspect.
Nu speriati iepurii! Nu luati prin surprindere iepurii!.Sunt foarte sensibili, pot face infarct.

Aspect si dimensiuni:
Aspectul exterior si dimensiunea sunt diferite in functie de rasa.Toti iepurii au urechi lungi,coada scurta (ciot), picioarele din spate mai mari, iar cele din fata mai mici.
Dimensiuni: rasele de talie mica pot avea intre 1 si 2 kg (Angora Pitic,Minilop,Lionhead), cele de talie medie/mica au peste 3 kg, iepurii de talie medie/mare au in medie 6 kg (fluture german,berbec german), si exista rase precum Urias Belgian, Urias German care au pana la 12-13 kg