acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Renul

 

Renul este un mamifer rumegãtor de talie mare, dezvoltat în regiunea nordicã. Denumirea științificã a speciei este Rangifer tarantus. Renul este singurul reprezentant din famiclia cervidae care a fost domesticit.

Cea mai mica subspecie este renul din arhipeleagul Spitzberg, care are doar 68 cm. Renul este un mamifer rumegãtor de talie mare, dezvoltat în regiunea nordicã. Denumirea științificã a speciei este Rangifer tarantus. Renul este singurul reprezentant din famiclia cervidae care a fost domesticit.

           

Localizare: În mediul natural renii pot fi localizați în Alaska, Canada, Groenlanda și Rusia. Renii au disparut din Scoția, dar au fost reântroduși în 1952. Renii au fost domesticiți începand din secolul IX.

           

ComportamentDeplasarea în turme le oferã renilor protecție deorece familiile de reni sunt imense, formate din 50-100 de exemplare. Grupul este format din femele sau din masculi, doar în perioada de împerechere masculii si femelele formeazã acelasi grup. În toamnã, când este perioada de împerechere , masculii își formeaza propriul grup de 12 femele. Lupul, linxul, jderul și ursul polar sunt dușmanii naturali principali al renilor.

           


AlimentațieRenii sunt animale erbivore, în lunile calde se hrãnesc cu iarbã, iarna în schimb mãnâncã doar licheni sau mușchi, pe care le cautã sub zãpadã.

           


Înmulțire: Renii ajung la maturitate dupa varsta de 2 ani. Perioada de gestație dureazã 230 de zile, femelele nãscând între lunile mai si iunie, in general doar un vițel dar în unele cazuri se nasc 2, 3 sau chiar si 4 viței la o fãtare, dar sunt cazuri exceptionale.

           

Aspect și dimensiuniRenii au un corp robust, puternic, copita renului este despicatã, ca la toate rumegatoarele. Coarnele pot avea pana la 50 cm. Femela  de ren are intre 60 si 170 de kg iar la unele subspecii de ren, masculii pot ajunge la 300 kg. Greutatea variazã de la o subspecie la alta. Pãrul de vara este scurt, de culoare inchisã.

Speranța de viațãcuprinsã intre 12 si 16 ani.