acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Cimpanzeul

Exista doua specii de cimpanzei care fac parte din genul Pan, familia hominidelor, ordinul primate.

Diversitatea genetica , in populatii, a fiecarui cimpanzeu este mult mai mare decat a persoanelor care locuiesc in diferite parti ale globului, spun biologii.

        

Personalitate: Cimpanzeul poate devenii agresiv fata de om, insa majoritatea cimpanzeilor orfani care au fost crescuti de om si sunt obisnuiti cu prezenta sa, socializeaza foarte bine cu acesta.Cimpanzeii masculi sunt periculosi pentru om deoarece sunt teritoriali.

Cimpanzeul este un animal foarte sociabil, locuieste in grupuri mari.Prefera sa se deplaseze prin copaci, insa in cautarea hranei se deplaseaza si pe sol.

Cand cimpanzeii salbatici intalnesc oameni, de obicei fug panicati.

Centrul de cercetare a animalelor salbatice din Japonia a descoperit ca cimpanzeii se ajuta intre ei chiar daca nu primesc nimic in schimb, daca partenerul sau le cere ajutorul.

        

 Reproducere: Cimpanzeii se imperecheaza in orice perioada a anului. Durata ciclului menstrual este de 35-45 zile, din care sase zile reprezinta perioada de fertilitate.

Femela are un singur pui la o fatare.Gestatia dureaza 230 de zile.O femela are pui odata la 5 ani.Cimpanzeii ajung la maturitate dupa varsta de 9 ani.

Speranta de viata: a cimpanzeilor este 50 de ani (in libertate traiesc in medie 40 de ani, iar in captivitate depasesc 60 de ani)

Alimentatie: Cimpanzeul este omnivor, mananca atat produse vegetale cat si produse animale.

Se hranesc cu fructe, ierburi, frunze.Cimpanzeii mananca si insecte (cel mai des furnici), mici nevertebrate si pasari.In multe cazuri cimpanzeii vaneaza alte maimute si primate mai mici.