acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Calul salbatic

 

Calul salbatic asiatic, mai bine cunoscut precum "Calul lui Przewalski" este cea mai apropiata specie de cal salbatic fata de calul domestic.Mai exista un total de  1.000 de cai salbatici in viata.

        calul_salbatic

Istorie: Primul european care a vazut cai salbatici in libertate a fost Johann Schiltberger. In urma cu cateva mii de ani, aceasta specie se gasea in libertate in Asia Centrala si in Europa.In 1967 a fost observat ultimul grup de cai salbatici in libertate, care era compus din doar 12 membrii..Astazi, calul salbatic se afla in pericol de disparitie, si  este protejat de lege.Datorita eforturilor asociatiilor, calul salbatic a putut fi salvat de la dispartie.

        

Regn: Animalia

Increngatura: Chordata

Subincrengatura: Vertebrata

Clasa: Mamifer

Ordin: Perissodactyla

Familie: Equidae

Gen: "Equus"

Subgen:  Equus

Specie:  Equus ferus

Subspecie: Equus ferus przewalskii

        

Personalitate: Calul salbatic aflat in libertate traieste in turma formata dintr-o pereche dominanta, iepe si manji.Masculii sunt teritoriali, si devin agresivi in prezenta altor masculi, dorind sa isi protejeze femelele.

Din punct de vedere genetic, calul salbatic asiatic este diferit de cel domestic, pentru ca molecula lor de ADN are 66 de cromozomi si nu 64 de cromozomi precum cel domestic, cromozomii au rol in pastrarea si transmiterea corecta a informatiei ereditare catre celule fiice.

Calul lui Przewalski nu este o rasa de cai, el este o specie de cal salbatic, si cea mai apropiata fata de calul domestic

        

Aspect si dimensiuni: Un adult ajunge la inaltimea de 135 cm.Calul salbatic are parul scurt, de culoare maro-cafeniu, coama si coada sunt negre, botul este acoperit de o pata alba.Picioarele sunt scurte, capul este foarte mare in raport cu corpul, aceasta trasatura da un aspect de cal primitiv.