acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Perusii

Perusii (melopsittacus undulatus) sunt niste papagali de dimensiuni reduse crescuti in captivitate dupa anul 1840.

Perusul este o pasare haioasa, foarte simpatica,si usor de intretinut,motiv pentru care a devenit un animal de companie foarte popular.Speranta de viata a perusilor este de aproximativ 10 ani.

         perusii

Personalitate: Perusii sunt pasari foarte sociabile,in natura traiesc in grupuri alcatuite din sute de membrii.Totusi perusii reprezinta hrana altor animale, fapt pentru care sunt timizi si nu e bine sa fie luati prin surprindere sau speriati. 

Unii perusi pot fi dresati si pot chiar invata sa pronunte cateva cuvinte.

Se recomanda cresterea a 2 sau mai multi perusi la un loc deoarece aceste pasari prefera sa traiasca in grup,dar daca doriti sa ii dresati, este mai buna adchizitia unui singur perus pentru ca in timp se va obisnuii mai usor cu prezenta stapanului.

         

Inmultire: Diferenta intre femela si mascul este foarte usor de observat. 

In timp ce masculii adulti au narile albastre/move, femelele au narile maronii/roscate.

Femela depune in medie 5 oua.Perioada de incubatie dureaza intre 17 si 20 de zile,ambii parinti clocesc pe rand.

Cuibul este o cutiuta de lemn de dimensiunea 20x15 cm cu o singura intrare rotunda (ouale raman in umbra).

Puii abandoneaza cuibul la 25 de zile de viata si pot fi despartiti de parinti dupa ce sunt capabili sa se hraneasca singuri.

          perusi

Aspect si dimensiuni: Perusii sunt foarte mici.Greutatea corpului este comparabila cu greutatea unui ou de gaina, in medie 50 de gr.Lungimea depaseste usor 20 cm (cu tot cu coada). 

Penele perusilor sunt foarte colorate: mov,alb,albastru,verde,galben.Capul este sectionat intotdeauna de dungi negre.

          

Nutritie si suplimente alimentare: Meiul este hrana de baza pentru papagalii perusi.In petshop-uri se gasesc diverse amestecuri de seminte speciale pentru perusi.Hrana se lasa in vase la dispozitia perusilor pe tot parcursul zilei.

          

Apa trebuie sa fie mereu proaspata si curata.

Suplimente alimentare: os de sepie,nisip (necesar pentru maruntirea hranei) si vitamine (exista batoane speciale cu miere,fructe...etc)