acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Peruan fãrã pãr

Câinele peruan fãrã pãr : Aspectul neobișnuit al acestor cãini vã poate face sã vã intrebați de ce unii crescãtori sunt asa pasionați de aceasta rasã sș de ce este Peru, țara lor de origine, așa de mândrã de existența lor.

            

Istoric. Rasa este veche, a apãrut în jurul anului 750 i.Hr. în așezãrile tribului Moche din Peru.

            

Comportament. Câinele peruan fãrã pãr este supus, cuminte, ascultator. Nu apar conflicte cu alti câini și nici nu este agresiv cu animale mai mici. Este prietenos si jucãuș, foarte activ, este o rasa indicatã pentru persoanele care fac sport și sunt dispuse sã plimbe cațelul pe distanțe mari. Câinele peruan nu are încredere in strãini și poate fi un câine-alarmã de pazã excelent.

             

Alimentatie. Aceastã rasã are nevoie de o hranã bogatã în proteine, în special carne. Hrãniți câinele de minim 2-3 ori pe zi. Este mai bine sã primeascã mâncare puțin și des decât rar și mult.

            

Înmulțire. Femela are douã perioade de cãlduri pe an, deãi se recomanda sã fie data la montã o singura datã pe an. La fiecare naștere vin pe lume 5-6 cațeluși total lipsiși de pãr.

                

Aspect si dimensiuni. Existã trei dimensiuni valabile la câinele peruan, pitic (25 cm, 6-7 kg), mediu (45-50 cm, 10-12 kg), mare (50-60 cm, 20 kg).

Cainele peruan are un corp grațios, nici gras și nici slab. Este un caine rapid, agil și iute. Are un aspect elegant și armonios, urechiile stau ridicate, botul este subțire, și nasul este de aceeași culoare ca restul corpului.

                

Speranța de viațã cuprinsã între 10 si 14 ani.