acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Alabai

Unul din scopurile pentru care omul a crescut cainele este pazirea propietatilor.Alabai este una din cele mai potrivite rase pentru aceasta sarcina.Talia,forta si temperamentul il fac perfect pentru familiile cu copii care vor un caine calm si echilibrat care in acelasi timp sa ii protejeze.

          alabai

Istoric  Istoria acestei rase incepe acum cateva milenii. Hunii, condusi de Atilla au luat acesti caini in companiile lor. Ei erau meniti sa protejeze turma de oi de animalele salbatice ce constituiau un pericol.

            

De-a lungul secolelor aceasta rasa a avut parte de o selectie atat naturala cat si artificiala. Atunci cand erau crescuti de ciobani, de multe ori puii lor erau lasati sa moara deoarece ei nu interveneau deloc in evolutia naturala a lor pentru ca ei credeau ca intregul ciclu de viata are loc in natura. Originile si mai ales caracteristicele acestor caini sunt strans legate de geografie si de peisaj. În Tadjikistan si muntele Pamir cainii sunt mai lungi, mai dezvoltati. In schimb in Uzbekistan, loc ce se caracterizeaza prin seceta, cainii sunt mai putin dezvoltati, mai mici.

            ciobanesc asiatic

In anii ’90 rasa Alabai era declarata comoara nationala si era interzis exportul din tara cu acesti caini.

Intretinere : Rasa Alabai nu este mofturoasa in privinta hranei.Pentru un adult sunt suficiente 2 mese pe zi.Deparazitarea se face la fiecare 6 luni, atat intern (impotriva viermilor cardiaci,limbricilor..) cat si extern (impotriva puricilor si a capuselor).

            alabai asiatic

Cele mai multe vaccinuri se fac in primul an de viata  (cainele trebuie protejat de boli precum parvoviroza si jigodia (boala lui carre)).Apoi cainele va fi vaccinat anual antirabic.

Aceasta rasa este predispusa in general la displazie de sold, torsiune de stomac sau maladia cotului

Alabai au nevoie de mult spatiu,au aparut la stana si sunt caini foarte energici, obisnuiti sa isi petreaca majoritatea timpului in aer liber.

          

Personalitate: Puternic, echilibrat, calm, independent si mandru.

Instinctul teritorial este foarte usor de exploatat pentru apararea propietatilor, insa nu sunt caini agresivi, ei tolereaza prezenta copiilor si a altor animale de casa.

          

Aspect si dimensiuni:  Ciobanescul de Asia Centrala este un caine urias, depaseste 70 cm inaltime iar masa corporala poate ajunge pana la 80 kg.

De obicei urechiile si coada sunt taiate foarte scurt.

Culori: alb, negru, gri, galben pai, roscat , maro, tigrat.

         


 

Sursa :Alabai